SKŁADNIKI
- 2 białka jajek,
- 1 jajko (żółtko i białko oddzielnie),
- 50 g wiórków kokosowych (najlepiej drobnych),
- szczypta soli,
- opcjonalnie ulubione zioła (np. mieszanka dzikich ziół) i przyprawy (np. czarnuszki),
- odrobina tłuszczu do smażenia, ok. 1 łyżki (masło sklarowane, smalec gęsi).
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Jeśli wiórki nie są dość drobne blenduję je, żeby były bardziej rozkruszone.
- Do białek (łącznie trzech) dodaję sól i ubijam na sztywną pianę. Dodaję żółtko i na małych obrotach ubijam. Następnie powoli dosypuję wiórki kokosowe i delikatnie miksuję. Można dodać dowolne przyprawy i zioła.
- Na patelni rozpuszczam ok. 1 łyżki oliwy (może być olej kokosowy, masło lub smalec). Smażę na małym ogniu pod przykryciem ze szczeliną.
- Gdy tylko masa zetnie się na wierzchu odwracam na drugą stronę na ok. 1,5 minuty, żeby zrumienić.
MAKROSKŁADNIKI
Makroskładniki w całości:
- Tłuszcz 50 g,
- Białko 18 g,
- Węglowodany 5 g,
- Kalorie 550 kcal.