SKŁADNIKI
- 1 kg tłustego twarogu sernikowego,
- 5 jajek,
- 100 g masła,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki lub kilka listków żelatyny rozpuszczonej w połowie szklanki wody.
POLEWA
- 50 g masła,
- 50 g gorzkiej czekolady.
Do dekoracji garść truskawek lub malin.
Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK.
Więcej prostych deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Masło rozpuszczam w głębokim garnku. Dodaję twaróg, mieszam energicznie. Dodaję jajka, mieszam cały czas na niedużym ogniu, aż masa zacznie bulgotać. Zdejmuję z ognia i dodaję kawałki czekolady, mieszam do całkowitego rozpuszczenia.
- Do jeszcze ciepłej masy dodaję rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Mieszam dokładnie.
- Ostudzoną masę serową przekładam do tortownicy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzę przez 2-3 godziny, aż całkowicie zastygnie.
- Przygotowuję polewę. Do rozpuszczonego i mocno podgrzanego masła dodaję czekoladę i mieszam do uzyskania gładkiej lśniącej polewy. Polewam sernik. Dekoruję truskawkami.
- Całość chłodzę do całkowitego zastygnięcia.
MAKROSKŁADNIKI
- białko 148 / 9,3 g,
- tłuszcz 406 / 25,4 g,
- węglowodany 55 / 3,4 g,
- kalorie 4522 / 282,6 kcal.