SKŁADNIKI
- 2 pęczki świeżego szpinaku (ok. 250 g),
- 60 g masła może być masło sklarowane,
- 2-3 ząbki czosnku,
- kawałek pora,
- ok. 800 ml rosołu lub wywaru mięsnego,
- 100 g fety,
- 200 g śmietany 18%,
- 3-4 jajka ugotowane na twardo,
- opcjonalnie chipy/skwarki z boczku wędzonego,
- odrobina soku z cytryny,
- sól, świeżo mielony pieprz.
WYKONANIE
- W głębokim garnku rozpuszczam masło. Smażę pokrojony por i czosnek.
- Gdy lekko zrumienią się dodaję posiekane liście szpinaku. Mieszam co jakiś czas, aż liście stracą jędrność.
- Dodaję rosół lub wywar i doprowadzam do wrzenia. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10-15 minut.
- Na koniec dodaję śmietanę, wcześniej połączoną z jedną chochlą gorącej zupy.
- Zupę podaję z jajkiem, fetą i skwarkami / chipsami boczku wędzonego.
MAKROSKŁADNIKI:
w całości / w jednej porcji (3):
- Białko 103 / 34,3 g,
- Tłuszcz 160 / 53,3 g,
- Węglowodany 15 / 5 g,
- Kalorie 1915 / 638,3 kcal.