SKŁADNIKI na 10 porcji:
- 250 g mascarpone,
- 1,5 łyżeczki lub kilka listków żelatyny,
- 2 łyżeczki drobno zmielonej kawy,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- opcjonalnie 3 kostki rozpuszczonej gorzkiej czekolady.
WYKONANIE:
- Kawę ze słodzikiem zalewam ok. 120 ml wrzątku. Odstawiam do ostudzenia.
- Do letniej kawy dodaję żelatynę, odstawiam na kilka minut (aż napęcznieje).
- Żelatynę z kawą rozpuszczam umieszczając szklankę w kąpieli z gorącą wodą (dzięki temu szybko znikają ewentualne grudki).
- Dodaję do mascarpone. Miksuję na najwyższych obrotach. Masę przekładam do naczynia, najlepiej silikonowego lub wyłożonego folią lub papierem do pieczenia. Do lodówki na ok. 1,5 godziny.
- Po tym czasie kroję w kostkę. Ewentualnie dekoruję rozpuszczoną gorzką czekoladą.
MAKROSKŁADNIKI:
W całości (bez czekolady): Białko 14 g, Tłuszcz 100 g, Węglowodany 12 g, Kalorie 1006 kcal.
W całości (z czekoladą): Białko 16 g, Tłuszcz 117 g, Węglowodany 15 g, Kalorie 1200 kcal.