SK艁ADNIKI
- 6 jajek (bia艂ka i 偶贸艂tka oddzielnie) – u mnie 艣redniej wielko艣ci,
- 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego lub smalcu,
- 50 g m膮ki kokosowej,
- 1,5 艂y偶eczki proszku do pieczenia,
- 1 艂y偶ka octu jab艂kowego lub soku z cytryny,
- 膰wier膰 艂y偶eczki soli,
- opcjonalnie czarnuszka, kminek, zio艂a, np. mieszanka dzikich lub prowansalskich.
*聽podlinkowane (pogrubione) produkty mo偶esz kupi膰 taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Bia艂ka ubijam z sol膮. Dodaj臋 偶贸艂tka i wci膮偶 ubijam. Nast臋pnie ocet i rozpuszczony t艂uszcz i聽 miksuj臋 na ma艂ych obrotach. Dodaj臋 sypkie sk艂adniki i delikatnie 艂膮cz臋. Na koniec ulubione zio艂a lub przyprawy.
- Przelewam do formy wy艂o偶onej papierem do pieczenia i piek臋 „g贸ra-d贸艂” pocz膮tkowo w temp. 180潞C przez 15 minut, potem zmniejszam do 160潞C i kontynuuj臋 pieczenie przez 20-25 minut.
- Studz臋 na kratce. Kroj臋 po ca艂kowity ostudzeniu.
MAKROSK艁ADNIKI
- Bia艂ko 41 g,
- T艂uszcz 102 g,
- W臋glowodany 5,7 g,
- Kalorie 1119 kcal.