SKŁADNIKI:
- ok. 300 g tłustego twarogu może być kozi lub owczy,
- 1 żółtko jaja,
- 1 jajko,
- 15 g siemienia lnianego (u mnie odtłuszczone),
- 20 g mąki migdałowej lub łubinowej,
- opcjonalnie 15 g łupiny babki jajowatej,
- pół cebuli,
- 1,5 łyżki masła/smalcu,
- 1 łyżka majeranku,
- ostra papryka,
- wędzona papryka,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- ok. pół łyżeczki soli,
- dużo świeżo mielonego pieprzu.
Panierka ok. 150-200 g startego sera (u mnie cheddar i gouda).
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE:
- Zaczynam od usmażenia na maśle lub smalcu pokrojonej cebuli. Twaróg łączę z żółtkiem, jajkiem oraz mąką i siemieniem lnianym odtłuszczonym i blednduję do uzyskania gładkiej masy.
- Dodaję usmażoną cebulkę oraz przyprawy. Jeśli masa jest zbyt luźna dodaję łupinę babki jajowatej i mieszam. Odstawiam, aż napęcznieje.
- Z masy formuję kulki, które spłaszczam. Obtaczam w startym serze i smażę na małym ogniu z obu stron, aż się zrumienią. Jeśli przywierają do patelni można lekko natłuścić.
MAKROSKŁADNIKI:
W całości – Białko 102 g | Tłuszcz 103 g |Węglowodany 18 g | Kalorie 1450 kcal.