1. SOS – SKŁADNIKI
- 2 łyżki majonezu,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
- 3 łyżki gęstego jogurtu,
- 1 ząbek czosnku,
- garść kopru,
- kilka ziaren kolendry,
- kilka ziaren pieprzu,
- odrobina skórki z cytryny,
- sok z cytryny,
- sól.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
Łączę jogurt ze śmietaną i majonezem. Dodaję sok z cytryny, przeciśnięty czosnek, posiekany koperek i zmielone ziarna kolendry i pieprzu. Na koniec ścieram odrobinę skórki z cytryny. Wszystkie składniki razem mieszam, ewentualnie doprawiam do smaku solą. Sos wspaniale smakuje w połączeniu z pikantnymi mięsami z grilla.
MAKROSKŁADNIKI W CAŁOŚCI
- Białko 5 g,
- Tłuszcz 55 g,
- Węglowodany 7 g,
- Kalorie 542 kcal.
2. SOS – SKŁADNIKI
- 1 opakowanie (200 g) naturalnego serka kanapkowego (np. Almette, Twoj smak),
- 1 łyżka pikantnego keczupu,
- 1 ząbek czosnku,
- 3-4 sztuki ogórków konserwowych (drobno pokrojonych lub startych na tarce),
- 3 łyżki żółtego sera startego na małych oczkach (np. gouda lub owczy),
- sól, pieprz.
WYKONANIE
Dokładnie mieszam wszystkie składniki – serek, keczup, przeciśnięty czosnek, starte na drobnych oczkach lub drobno pokrojone ogórki oraz startu żółty ser. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
MAKROSKŁADNIKI W CAŁOŚCI
- Białko 19 g,
- Tłuszcz 30 g,
- Węglowodany 10 g,
- Kalorie 384 kcal.
3. SOS – SKŁADNIKI
- ¼ czerwonej papryki,
- pół ząbka czosnku,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- ¼ cebuli,
- garść kolendry lub natki pietruszki,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżki tahini,
- szczypta lub więcej ostrej papryki,
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego,
- 100-150 ml wody,
- opcjonalnie 1 łyżeczka sosu sojowego,
- sól, świeżo mielony pieprz.
WYKONANIE
Do głębszego naczynia wrzucam pokrojoną paprykę, cebulę i czosnek. Dodaję tahini, sok z cytryny lub ocet, oliwę i wodę. Dokładnie blenduję. Na koniec dodaję posiekaną zieleninę i mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
MAKROSKŁADNIKI W CAŁOŚCI
- Białko 8 g
- Tłuszcz 24 g
- Węglowodany 4,4 g
- Kalorie 272 kcal.