SKŁADNIKI
– wersja z pieczarkami
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
- ok. 50 g startego żółtego sera np. gouda,
- kilka pieczarek,
- masło lub smalec do smażenia,
- kawałek cebuli,
- opcjonalnie kawałek kiełbasy,
- 1 łyżka majonezu,
- sól, pieprz.
– wersja z pomidorem:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
- 1 pomidor,
- pół awokado,
- 125 g mozzarelli,
- 1 łyżka sosu czosnkowego lub śmietany,
- suszona bazylia,
- sól, pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Mięso kroję wzdłuż tak, żeby powstały płaty, które lekko rozbijam.
- Posypuję przyprawami i smaruję majonezem lub śmietaną.
- Układam wybrane dodatki (cebulę i pieczarki wcześniej smażę na maśle).
- Piekę w nagrzanym piekarniku z funkcją termoobieg przez 15-20 minut w temp. 200ºC.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (z dwóch):
- Białko 66 / 33 g,
- Tłuszcz 53 / 26,5 g,
- Węglowodany 5,4 / 2,7 g,
- Kalorie 757 / 379 kcal.
Makroskładniki w całości (z awokado) / w jednej porcji (z dwóch):
- Białko 60 / 30 g,
- Tłuszcz 26 / 13 g,
- Węglowodany 8 /4 g,
- Kalorie 519 / 260 kcal.
Makroskładniki w całości (z pomidorem) / w jednej porcji (z dwóch):
- Białko 59 / 29,5 g,
- Tłuszcz 16 / 8 g,
- Węglowodany 5 / 2,5 g,
- Kalorie 401 / 200,5 kcal.