SKŁADNIKI
- 700 g mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa),
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- solidna garść natki pietruszki,
- 6 plastrów sera żółtego np. gouda,
- 3-4 ogórki konserwowe,
- ćwierć czerwonej papryki może być konserwowa papryka,
- opcjonalnie 1 łyżka mielonego siemienia lnianego odtłuszczonego lub dowolnej mąki np. łubinowej,
- sól, pieprz,
- przyprawy (1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, pół łyżeczki wędzonej papryki, ćwierć łyżeczki mielonej kolendry, szczypta kuminu).
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w ebooku:
WYKONANIE
- Mięso mieszam z pozostałymi składnikami. Jeśli jest zbyt luźne dodaję siemię lniane lub mąkę (ok. 1 łyżki). Masę mięsną przekładam na papier do pieczenia formując prostokąt.
- Układam 4 plastry żółtego sera, na nim pokrojone ogórki konserwowe oraz paprykę. Zwijam w rulon jak roladę (pomagam sobie papierem).
- Następnie zawijam dokładnie w papier, boki zabezpieczam i przekładam do naczynia (u mnie forma a’la keksówka).
- Piekę w nagrzanym piekarniku przez 50 minut w temp. 180ºC. Po tym czasie przecinam papier i wierzch rolady przykrywam serem. Wstawiam jeszcze na kilka minut do piekarnika, aż ser rozpuści się.
- Po upieczeniu warto odczekać kilka minut, żeby mięso wchłonęło tłuszcz, który wytapia się w trakcie pieczenia.
MAKROSKŁADNIKI W CAŁOŚCI
- białko 186 g,
- tłuszcz 98 g,
- węglowodany 8 g,
- kalorie 1660 kcal.