SKŁADNIKI:
- 2 łyżki masła,
- 1-2 łyżki erytrol,
- 200 g śmietanki 36%,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- aromat migdałowy,
- 120 g posiekanych migdałów (mogą być gotowe słupki lub płatki),
- 1 łyżka mąki migdałowej,
- rozpuszczona gorzka czekolada (3-4 kostki).
WYKONANIE:
- Na patelni rozpuszczam masło, dodaję erytrol i szczyptę soli. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia i połączenia.
- Dodaję śmietankę. Mieszam energicznie (patelnia cały czas na małym ogniu). Gdy tylko masa zacznie gęstnieć i zmieni kolor na bardziej słomkowy zdejmuję z ognia i odstawiam do ostudzenia. Po tym czasie jeszcze dodatkowo zgęstnieje.
- Do masy dodaję migdały i mąkę migdałową. Mieszam i przekładam do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia.
- Odstawiam do lodówki do zastygnięcia (najlepiej na całą noc). Po tym czasie kroję na kawałki i polewam rozpuszczoną czekoladą.
MAKROSKŁADNIKI:
w całości / w jednej porcji (12):
- białko 36 / 3 g,
- tłuszcz 156 / 13 g,
- węglowodany 16 / 1,3 g,
- kalorie 1618 / 135 kcal.