SKŁADNIKI
- 3 jajka,
- 150 g tłustego twarogu (może być także kozi lub owczy),
- 2,5 łyżki wiórków kokosowych,
- 2 łyżki smalcu / oliwy lub masła,
- ćwierć łyżeczki soli,
- odrobina oregano,
- dodatki wg uznania (u mnie po 40 g kiełbasy i sera żółtego np. gouda lub owczego, kilka plasterków cukinii, kawałek papryki).
WYKONANIE
- Jajka blenduję z twarogiem, solą i wiórkami. Na koniec dodaję zioła.
- Na patelni rozpuszczam tłuszcz, na który wylewam wcześniej przygotowane ciasto (postępuję podobnie jak przy smażeniu omleta).
- Na cieście układam dodatki do pizzy (u mnie kiełbasa, cukinia i papryka). Patelnię przykrywam i smażę / piekę na niedużym ogniu. Gdy masa zetnie się dodaję sos i posypuję serem.
- Jeszcze kilka chwil pod przykryciem i pizza gotowa.
MAKROSKŁADNIKI
w całości (w samym cieście):
- białko ok. 74 g,
- tłuszcz ok. 45 g,
- węglowodany ok. 7 g,
- kalorie 880 kcal.
w całości (razem z dodatkami):
- białko ok. 67 g,
- tłuszcz ok. 93 g,
- węglowodany ok. 10 g,
- kalorie 1145 kcal.