SKŁADNIKI:
- 400 g mleczka kokosowego (min. 80% miąższu z kokosa),
- 2 łyżki erytrolu w pudrze,
- 1,5 łyżeczki lub kilka listków żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody (50-70 ml),
- 100 g malin,
- sok z cytryn (ok. 50-60 ml),
- 100 g dobrej gorzkiej czekolady min. 80% kakao (podzielonej na dwie porcje 70 i 30 g),
- opcjonalnie 1,5 łyżki masła.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE:
- Mleko miksuję z erytrytolem, dodaję maliny, sok z cytryny oraz rozpuszczoną żelatynę. Odstawiam w chłodne miejsce, żeby masa zaczęła tężeć.
- W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę (70 g), ewentualnie dodaję masło.
- Czekoladą smaruję środek silikonowych foremek na muffiny, dno i boki. Odstawiam na kilka minut do lodówki.
- Do każdej foremki wysmarowanej czekoladą przekładam masę malinową, dodaję także po jednej malinie.
- Wstawiam do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła.
- Gdy masa całkowicie zastygnie, rozpuszczam resztę czekolady i polewam wierzch każdej porcji deseru. Wstawiam na jeszcze kilka minut do lodówki i gotowe 😉
MAKROSKŁADNIKI:
W całości / w jednej porcji (było 8):
- Białko 23 / 2,9 g
- Tłuszcz 153 / 19 g
- Węglowodany 18 / 2,3 g
- Kalorie 1640 / 205 kcal