SKŁADNIKI
- 10 g mąki kokosowej,
- 40 g płatków migdałowych,
- 30 g wiórków kokosowych,
- 120 g miękkiego masła (może być klarowane),
- 1-2 łyżki zmielonego erytrolu,
- wanilia,
- opcjonalnie dodatkowo aromat migdałowy lub śmietankowy,
- 100 g gorzkiej czekolady min. 80% kakao (ewentualnie 20-30 g można zastąpić mleczną),
- szczypta soli.
- plus 2-3 łyżki mąki kokosowej do obtoczenia.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Zaczynam od zmiksowania masła ze słodzikiem, aż stanie się puszyste, a słodzik wtopi się w masę i nie będzie chrupał.
- Następnie dodaję płatki migdałowe, wiórki kokosowe i mąkę kokosową. Krótko miksuję.
- Na koniec dodaję posiekaną czekoladę (można 20-30 g zastąpić mleczną). Z masy formuję kulki, które obtaczam w mące kokosowej i spłaszczam, żeby powstały w miarę kształtne okrągłe ciastka.
- Chłodzę przez ok. 20 minut i gotowe.
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednym ciachu (było 16):
- Tłuszcz 194 / 12 g,
- Białko 23 / 1,4 g,
- Węglowodany 37 / 2,3 g,
- Kalorie 2033 / 127 kcal.