Kategorie
Keto wytrawnie

KALAFIOROWE KETO MUFFINY

WYKONANIE:

  • 250 g kalafiora (surowego),
  • 250 g serka typu włoskiego,
  • 3 jajka,
  • 2-3 łyżki ziaren słonecznika,
  • 2 łyżki ostropestu mielonego lub mielonego siemienia lnianego,
  • 2 łyżki mąki kokosowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść kopru,
  • sól (1 łyżeczka),
  • świeżo zmielony pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki łączę w malakserze lub blenduję (ziarna, siemię lub ostropest oraz mąkę dodaję na koniec).
  2. Ciasto przekładam do foremek na muffiny.
  3. Wstawiam do nagrzanego do 150°C piekarnika i piekę ok. 30 minut „góra dół” (do zrumienienia).

Makro w całości:

  • tłuszcz: ok. 76 g
  • białko: ok. 72 g
  • węglowodany: ok. 26 g
  • kcal ok. 1101

Makro w jednej muffinie (jeśli zrobisz 8):

  • tłuszcz: ok. 9,5 g,
  • białko: ok. 9 g,
  • węglowodany: ok. 3,3 g,
  • kcal ok. 138.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *