WYKONANIE:
- 250 g kalafiora (surowego),
- 250 g serka typu włoskiego,
- 3 jajka,
- 2-3 łyżki ziaren słonecznika,
- 2 łyżki ostropestu mielonego lub mielonego siemienia lnianego,
- 2 łyżki mąki kokosowej,
- 2 ząbki czosnku,
- garść kopru,
- sól (1 łyżeczka),
- świeżo zmielony pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki łączę w malakserze lub blenduję (ziarna, siemię lub ostropest oraz mąkę dodaję na koniec).
- Ciasto przekładam do foremek na muffiny.
- Wstawiam do nagrzanego do 150°C piekarnika i piekę ok. 30 minut „góra dół” (do zrumienienia).
Makro w całości:
- tłuszcz: ok. 76 g
- białko: ok. 72 g
- węglowodany: ok. 26 g
- kcal ok. 1101
Makro w jednej muffinie (jeśli zrobisz 8):
- tłuszcz: ok. 9,5 g,
- białko: ok. 9 g,
- węglowodany: ok. 3,3 g,
- kcal ok. 138.