SKŁADNIKI
- 700 g schabu pokrojonego w plastry,
- 700 g drobno posiekanej kapusty kiszonej,
- 1 duża cebula,
- 150 g masła,
- 300 ml przecieru pomidorowego,
- 250 ml śmietanki 30%,
- imbir w proszku (opcjonalnie),
- majeranek,
- liście laurowe, ziele angielskie,
- słodka papryka,
- sól, pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto i low carb znajdziesz w eBookach oraz pakietach eBooków
WYKONANIE
- Kila godzin wcześniej lub poprzedniego dnia rozbijam schab na cieńsze plastry, Obsypuję solą, pieprze i imbirem. Odstawiam do lodówki.
- Połowę masła rozpuszczam na patelni. Smażę pokrojoną cebulę, gdy będzie miękka dodaję kapustę. Duszę pod przykryciem ok. 60 minut. Jeśli będzie potrzeba dolewam gorącej wody. Na koniec dodaję przyprawy, majeranek i słodką paprykę.
- Kapustę układam na dnie naczynia (chyba, że patelnia, na której była smażona nadaję się do pieczenia w piekarniku). Na kapuście układam kawałki schabu.
- Przecier pomidorowy mieszam ze śmietaną doprawiam solą i papryką. Polewam mięso tak, żeby całość była dokładnie przykryta sosem. Na wierzch rozrzucam skrawki masła.
- Przykrywam naczynie i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Po 10 minutach zdejmuję przykrywkę i zmniejszam temperaturę do 170°C i piekę jeszcze ok. 40-50 minut.