SKŁADNIKI
- 200 g masła,
- 200 g mleczka kokosowego,
- 250 g wiórków kokosowych,
- 1-2 łyżki ksylitolu lub erytrolu (opcjonalnie).
POLEWA
- 120 g masła,
- 200 g mleczka kokosowego,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- szczypta soli.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Masło rozpuszczam, gdy lekko ostygnie mieszam z mlekiem, słodzidłem i wiórkami.
- Jeśli wiórki są dość grube można zblendować całość masy. Masę przekładam do w formy (u mnie keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzę w lodówce przez kilka godzin (można wstawić do zamrażalnika).
- Gdy masa będzie twarda kroję na kawałki, najpierw plastry, a potem jeszcze na pół, tak żeby kawałki miały wygląd batonu.
- W rondelku rozpuszczam masło z mlekiem, na koniec dodaję czekoladę i zdejmuję z ognia. Mieszam do uzyskania jednolitej masy.
- Gdy polewa ostygnie, zanurzam w niej pokrojone kawałki batonów.
- Chłodzę w lodówce.
Makro w jednym batonie (wyszło 26 sztuk) :
- tłuszcz ok. 18,8 g
- białko ok. 1,6 g
- węglowodany: ok. 3,5 g
- energia ok. 190 kca