SKŁADNIKI (na 9-10 bułek):
- 80g łupiny babki jajowatej*,
- 10g błonnika spożywczego* (w razie braku zwiększam ilość łupiny)
- 400g mleka kokosowego, (może być jogurt naturalny jeśli jemy nabiał),
- 6 wiejskich jaj,
- 1-2 łyżki roztopionego masła (może być olej kokosowy lub smalec gęsi),
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu),
- 1 łyżeczka soli,
- mak lub czarnuszka, kminek, sezam (opcjonalnie wg uznania i pomysłu).
* Uwaga!! Podczas stosowania składników zawierających babkę jajowatą i błonnik bardzo ważne jest przyjmowanie dużej ilości płynów.
WYKONANIE:
Na początek łączę wszystkie mokre składniki (ubijam jajka, mleko roślinne lub jogurt i roztopiony tłuszcz).
Następnie dodaję suche: łupinę, ewentualnie błonnik, sól i proszek do pieczenia (opcjonalnie czarnuszkę lub mak). Odstawiam na 10 minut.
Z ciasta formuję 9 kulek. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym piekarniku, najpierw z termoobiegiem 15-20 min. w temp. 170-180°C, a następnie „góra-dół” 15-20 minut w temp. 160-170°C (trzeba obserwować, żeby bułki nie przypiekły się za bardzo).
Smacznego!