SKŁADNIKI
- 400 g mąki orkiszowej,
- 375 ml (1,5 szklanki) kefiru, maślanki lub niegęstego jogurtu naturalnego,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek plus do posmarowania wierzchu chleba,
- 1 łyżka otrębów owsianych,
- 1 łyżka siemienia lnianego, czarnuszki, sezamu lub dowolnych ziół (opcjonalnie) np. mieszanka z dzikich ziół.
WYKONANIE
- Suche składniki łącze, następnie dodaję mokre, mieszam.
- Chleb przekładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i posypanego otrębami. Dodatkowo wierzch smaruję olejem lub oliwą.
- Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190-200°C przez 40-45 minut. Studzę na kratce.