SKŁADNIKI (na tortownicę 24-25cm):
- 6 jajek,
- 110 g mąki pszennej,
- 60 g mąki ziemniaczanej (lub kakao, gdy robimy biszkopt kakaowy),
- 150 g cukru (może być ksylitol).
WYKONANIE:
- Białka oddzielam od żółtek i ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy piana będzie bardzo sztywna (po wyjęciu ubijaka na powierzchni pojawi się „haczyk”) dodaję stopniowo cukier wciąż ubijając. Następnie dodaję po jednym żółtku i nadal ubijam.
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewam i bardzo delikatnie łączę z ubitą masą. Wylewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód).
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 160°-170°C około 40-45 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu tortownicę z ciastem lekko uderzam o blat stołu (dzięki temu biszkopt jest równy, ewentualny brzuszek znika). Następnie studzę w uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt wyjmuję z tortownicy (wcześniej oddzielam nożem od boków tortownicy) i kroję na 3 blaty.
Smacznego!