
SKŁADNIKI na 3 porcje:
- 350 g filetów z ryby,
- 3 ząbki czosnku,
- sok z połowy cytryny,
- 4 marchewki,
- 1 pietruszka,
- pół selera,
- 1 cebula,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- pół pora,
- sól, pieprz,
- szczypta kolendry,
- natka pietruszki,
- olej do smażenia.
WYKONANIE:
- Rybę skrapiam odrobiną soku z cytryny i odstawiam.
- Marchew, seler i pietruszkę obieram. Umieszczam na dwóch tacach parowaru (1 i 2) i gotuję ok. 20 minut.
- Po tym czasie tace z warzywami zdejmuję z parowaru i odstawiam do wystudzenia.
- Rybę układam na trzeciej tacy. Posypuję cienkimi plasterkami czosnku i gotuję ok. 15-20 minut.
- Gdy warzywa odrobinę wystygną ścieram je na tarce na grubych oczkach.
- Cebulę i pora kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Najpierw wrzucam cebulę, gdy się zeszkli dodaję pora, lekko solę. Po kilku minutach dodaję starte warzywa i koncentrat pomidorowy. Dolewam niewielką ilość wrzątku. Doprawiam do smaku kolendrą, solą i pieprzem. Dokładnie mieszam.
- Rybę po ugotowaniu posypuję solą oraz natką pietruszki. Podaję z przygotowanymi wcześniej warzywami.
Smacznego!