Kategorie
Dania obiadowe

PIECZONY BOCZEK Z CZOSNKIEM I ROZMARYNEM

Propozycja nie tylko na obiad.

SKŁADNIKI:

  • 750g surowego boczku,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 czubata łyżka soli,
  • 1,5 łyżki suszonego rozmarynu,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki.

WYKONANIE:

Dzień lub co najmniej 3 godziny wcześniej  boczek moczę w wodzie z solą (na 1,5 litra wody 1 solidna łyżka soli).

Następnie osuszam mięso.  Przygotowuję przyprawy: czosnek przeciskam przez praskę, a potem mieszam z rozmarynem i papryką.

Mięso nacieram z każdej strony mieszanką przypraw. Przekładam do żaroodpornego naczynia, przykrywam i jeśli mam mało czasu wstawiam do piekarnika. A jeśli nie spieszy mi się pozwalam, aby mięso jeszcze  przez ok. 1 godzinę poczekało w spokoju i przejęło aromat przypraw. Następnie piekę w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180-190°C.

Po tym czasie mięso powinno być miękkie. Pozwalam mu odpocząć jeszcze przez jakiś czas. Przed pokrojeniem czekam (a raczej staram się) ok. 20 minut. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *