Kategorie
Keto desery

KETO KOSTKI A’LA KRÓWKI

Bomba tłuszczowa i bomba smakowa!!

SKŁADNIKI na ok. 24 porcje:

  • 200g masła,
  • 250g mascarpone,
  • 1-2 łyżki erytrotolu lub ksylitolu,
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody (opcjonalnie),
  • 1/4 łyżeczki soli,

WYKONANIE:

  1. W głębokim rondelku podgrzewam masło. Doprowadzam do granicy wrzenia, cały czas mieszając czekam aż przybierze brązowawy odcień ok. 7-8 minut.
  2. Zdejmuję z ognia dodaję słodzik i sól.  Gdy masło lekko przestygnie dodaję mascarpone i blenduję do gładkiej konsystencji. Ewentualnie na koniec  dodaję rozpuszczoną żelatynę i mieszam.
  3. Masę przekładam do naczynia, można wcześniej wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Wstawiam do lodówki na całą noc (jeśli mam mało czasu wstawiam do zamrażarki na 2 godziny).
  4. Po tym czasie zastygniętą masę wyjmuję (łatwiej jest, gdy naczynie wyłożymy papierem, wtedy całość umieszczamy na desce) i koję w kostkę. Przechowuję w lodówce.

Smacznego!

Makro w jednej porcji:

  • tłuszcze: ok. 11g,
  • białka: ok. 0,6g,
  • węglowodany: ok. 1,2g,
  • kcal ok. 104

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *