
SKŁADNIKI na ok. 24 porcje:
- 200g masła,
- 250g mascarpone,
- 1-2 łyżki erytrotolu lub ksylitolu,
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody (opcjonalnie),
- 1/4 łyżeczki soli,
WYKONANIE:
- W głębokim rondelku podgrzewam masło. Doprowadzam do granicy wrzenia, cały czas mieszając czekam aż przybierze brązowawy odcień ok. 7-8 minut.
- Zdejmuję z ognia dodaję słodzik i sól. Gdy masło lekko przestygnie dodaję mascarpone i blenduję do gładkiej konsystencji. Ewentualnie na koniec dodaję rozpuszczoną żelatynę i mieszam.
- Masę przekładam do naczynia, można wcześniej wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Wstawiam do lodówki na całą noc (jeśli mam mało czasu wstawiam do zamrażarki na 2 godziny).
- Po tym czasie zastygniętą masę wyjmuję (łatwiej jest, gdy naczynie wyłożymy papierem, wtedy całość umieszczamy na desce) i koję w kostkę. Przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Makro w jednej porcji:
- tłuszcze: ok. 11g,
- białka: ok. 0,6g,
- węglowodany: ok. 1,2g,
- kcal ok. 104