SKŁADNIKI:
- 4 łyżki mąki kokosowej*
- 3 łyżki mąki konopnej,
- 7 wiejskich jaj,
- 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej,
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej.
*plus ewentualnie do dosypania, gdy ciasto na chleb będzie za rzadkie. Mąka kokosowa w zależności od firmy i zwartości tłuszczu ma różną wchłanialność wilgoci, stąd może być różna konsystencja ciasta.
Więcej przepisów na domowe pieczywo znajdziesz w moim ebooku >>> KLIK.
WYKONANIE:
Jajka lekko ubijam z olejem, na koniec dodaję ocet. Dodaję sypkie składniki i mieszam dokładnie. Jeśli masa wyszła zbyt rzadka (nie ma konsystencji gęstej śmietany) dodaję jeszcze niepełną łyżkę mąki kokosowej. Ciasto na chleb przelewam do formy posmarowanej masłem i posypanej np. łupiną babki jajowatej. Piekę w nagrzanym do 170°C piekarniku przez ok. 45 minut. Smacznego!