SKŁADNIKI
- 8 wiejskich jajek,
- 6 łyżek wody,
- 30 g mąki konopnej,
- 110 g łupiny babki jajowatej*,
- 200 g roztopionego, ostudzonego smalcu (u mnie ze skwarkami i cebulą),
- 1,5 – 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli,
- 2-3 łyżki pokrojonego szczypioru.
WYKONANIE
- Jajka ubijam przez kilka minut, dodaję wodę i sól. Następnie dosypuję wszystkie suche składniki oraz roztopiony (nie może być gorący) tłuszcz. Mieszam dokładnie i odstawiam na kilka minut (łupina musi napęcznieć).
- Po tym czasie przekładam do foremki (u mnie keksówka 15×30 cm) posmarowanej masłem i posypanej łupiną babki jajowatej lub otrębami. Piekę w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 35-45 minut (chlebek musi być rumiany). Po wyjęciu z piekarnika czekam, aż chleb wchłonie wytopiony w trakcie pieczenia tłuszczyk.
Makro w całości chleba:
- tłuszcze: ok. 262 g
- białka: ok. 63 g
- węglowodany: ok. 4 g
- kcal ok. 2624
Makro w jednej kromce (chleb można podzielić na ok. 20 średniej grubości kromek):
- tłuszcze: ok. 13 g
- białka: ok. 3 g
- węglowodany: ok. 0,2 g
- kcal ok. 131,2