Kategorie Keto pieczywo KETO CHLEB ZE SMALCEM ZE SKWARKAMI Autor wpisu Autor: Dorota Głowacka Data wpisu 3 stycznia, 2021 Brak komentarzy do KETO CHLEB ZE SMALCEM ZE SKWARKAMI SKŁADNIKI 8 wiejskich jajek, 6 łyżek wody, 30 g mąki konopnej, 110 g łupiny babki jajowatej*, 200 g roztopionego, ostudzonego smalcu (u mnie ze skwarkami i cebulą), 1,5 – 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli, 2-3 łyżki pokrojonego szczypioru. WYKONANIE Jajka ubijam przez kilka minut, dodaję wodę i sól. Następnie dosypuję wszystkie suche składniki oraz roztopiony (nie może być gorący) tłuszcz. Mieszam dokładnie i odstawiam na kilka minut (łupina musi napęcznieć). Po tym czasie przekładam do foremki (u mnie keksówka 15×30 cm) posmarowanej masłem i posypanej łupiną babki jajowatej lub otrębami. Piekę w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 35-45 minut (chlebek musi być rumiany). Po wyjęciu z piekarnika czekam, aż chleb wchłonie wytopiony w trakcie pieczenia tłuszczyk. Makro w całości chleba: tłuszcze: ok. 262 g białka: ok. 63 g węglowodany: ok. 4 g kcal ok. 2624 Makro w jednej kromce (chleb można podzielić na ok. 20 średniej grubości kromek): tłuszcze: ok. 13 g białka: ok. 3 g węglowodany: ok. 0,2 g kcal ok. 131,2 Tagi keto deser, keto obiad, keto proste przepisy, keto saganek, keto zupa, proste keto, saganek.pl ← | ZIOŁOWY CHLEB Z PATELNI → PROSTY CHLEB KOKOSOWY (KETO, BEZ GLUTENU) Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedziTwój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *Komentarz * Nazwa * E-mail * Witryna internetowa Zapamiętaj moje dane w tej przeglądarce podczas pisania kolejnych komentarzy.