Kategorie
Keto pieczywo

KETO CHLEB ZE SMALCEM ZE SKWARKAMI

SKŁADNIKI

  • 8 wiejskich jajek,
  • 6 łyżek wody,
  • 30 g mąki konopnej,
  • 110 g łupiny babki jajowatej*,
  • 200 g roztopionego, ostudzonego smalcu (u mnie ze skwarkami i cebulą),
  • 1,5 – 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2-3 łyżki pokrojonego szczypioru.

 

WYKONANIE 

  1. Jajka ubijam przez kilka minut, dodaję wodę i sól. Następnie dosypuję wszystkie suche składniki oraz roztopiony (nie może być gorący) tłuszcz. Mieszam dokładnie i odstawiam na kilka minut (łupina musi napęcznieć).
  2. Po tym czasie przekładam do foremki (u mnie keksówka 15×30 cm) posmarowanej masłem i posypanej łupiną babki jajowatej lub otrębami. Piekę w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 35-45 minut (chlebek musi być rumiany). Po wyjęciu z piekarnika czekam, aż chleb wchłonie wytopiony w trakcie pieczenia tłuszczyk. 

Makro w całości chleba:

  • tłuszcze: ok. 262 g
  • białka: ok. 63 g
  • węglowodany: ok. 4 g
  • kcal ok. 2624

Makro w jednej kromce (chleb można podzielić na ok. 20 średniej grubości kromek): 

  • tłuszcze: ok. 13 g
  • białka: ok. 3 g
  • węglowodany:  ok. 0,2 g
  • kcal ok. 131,2

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *