Składniki
na patelnię o średnicy 22-24cm:
- 270 g mąki orkiszowej/pszennej jasnej plus odrobinę do podsypania,
- 1 łyżka dowolnych otrębów (np. owsianych),
- 1 łyżka ulubionych ziół (np. mieszanki dzikich),
- 170 g ciepłej wody,
- odrobina miodu,
- 10 g drożdży mogą być suszone,
- 40 g masła roztopionego i ostudzonego (może być klarowane),
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Wykonanie:
- Do miski wsypuję mąkę, otręby i sól. Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie, dodaję miód i 2-3 łyżki mąki przygotowanej i odmierzonej na chleb. Mieszam i odstawiam na 10-15 minut.
- Do mąki dodaję zioła, ostudzone masło i rozpuszczone drożdże. Wyrabiam przez 8 minut (ręcznie, łyżką lub robotem). Ciasto ma przyjemną, plastyczną konsystencję 😉 Odstawiam na 45-60 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrabiam (można podsypać odrobiną mąki).
- Z ciasta formuję okrągły płaski placek i odkładam jeszcze na 10 minut.
- Po tym czasie przekładam na patelnię wysmarowaną tłuszczem (masłem klarowanym lub oliwą z oliwek, wg mnie oliwa sprawdza się lepiej). Na wierzchu chlebka robię kilka wgłębień i również lekko smaruję tłuszczem.
- Patelnię ustawiam na małym ogniu, przykrywam i piekę ok. 25 minut. Po tym czasie delikatnie odwracam na drugą stronę i piekę jeszcze ok. 10-15 minut. Studzę na kratce.