SKŁADNIKI
- 3 szklanki cukinii ze skórką startej na dużych oczkach,
- 1 duża marchew starta na małych oczkach,
- 4 jajka,
- 1 czubata łyżka mieloengo siemienia lnianego,
- 2 cebule,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 4 łyżki oliwy,
- 0,5 szklanki mąki jaglanej lub kukurydzianej (może być kokosowa),
- 5 suszonych drobno pokrojonych pomidorów,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- 0,5 łyżeczki kurkumy,
- 0,5 łyżeczki curry,
- solidna szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej,
- 0,5 łyżeczki soli,
- papryka ostra mielona,
- pieprz świeżo mielony.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Cebulę i czosnek drobno kroję. Delikatnie podsmażam na rozgrzanej oliwie.
- Startą cukinię lekko solę i odstawiam na kilka minut. Po tym czasie dobrze odsączam z nadmiaru soku. Dodaję startą marchew oraz usmażone cebulę i czosnek. Następnie resztę składników i dokładnie mieszam.
- Przekładam do formy posmarowanej masłem i posypanej otrębami lub bułką tartą. Piekę w nagrzanym do 170°C piekarniku przez 60 minut.