Kategorie
Dania obiadowe

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA WARZYWNA Z IMBIREM I MLEKIEM KOKOSOWYM

Jedna z moich ulubionych, rozgrzewająca i pyszna 🙂

SKŁADNIKI

  • 1 nieduża kapusta pekińska,
  • 1  czerwona papryka,
  • 2 marchewki lub 1/4 niedużej dyni (np. hokkaido),
  • 1 łodyga selera naciowego (opcjonalnie),
  • kawałek (2-3 cm) imbiru,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 300 ml mleka kokosowego,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • odrobina sosu sojowego,
  • 2-3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego,
  • po 1 łyżeczce kurkumy i curry,
  • sól, świeżo zmielony pieprz,
  • natka pietruszki.

WYKONANIE

W głębokiej, obszernej patelni rozgrzewam masło, dodaję posiekany imbir i czosnek. Gdy lekko się zrumienią dodaję pokrojoną w słupki marchew oraz pokrojoną paprykę, seler naciowy oraz białą część kapusty pekińskiej. Posypuję odrobiną soli i lekko podsmażam (ok. 3 minut). Całość zalewam gorącym bulionem i duszę ok. 10 minut. Po tym czasie dodaję resztę posiekanej kapusty, sos sojowy oraz mleko kokosowe. Mieszam i duszę jeszcze ok. 10 minut. Na koniec doprawiam przyprawami. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *