SKŁADNIKI
- pół dyni hokkaido,
- 1 czerwona papryka,
- kawałek pora (4-5cm),
- 2 l wywaru warzywnego lub mięsnego,
- 0,5 łyżeczki kurkumy w proszku lub kawałek świeżej,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz.
oraz do podania
- pestki dyni,
- starty ser np. bryndza (opcjonalnie),
- natka pietruszki
- brązowy ryż lub grzanki.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE:
- Do gotującego się wywaru wrzucam pokrojoną dynię (ze skórką) oraz kawałki pora. Gdy dynia lekko zmięknie dodaję pokroją paprykę, a na koniec posiekany czosnek i kurkumę.
- Po ok. 8 minutach zdejmuję z ognia i blenduję. Doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem.