
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 250 g gęstej śmietany (można użyć np. kokosowej),
- 45 g łupiny babki jajowatej,
- 10 g mąki kokosowej,
- 4 jajka,
- 1 łyżeczka soli,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 150 g kapusty kiszonej,
- 150 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 50-60 g twardego sera np. cheddar bursztyn, grana padano,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 0,5 łyżeczki majeranku,
- sól, świeżo mielony pieprz.
Uwaga!! Podczas stosowania składników zawierających babkę jajowatą bardzo ważne jest przyjmowanie dużej ilości płynów.
WYKONANIE:
- Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Wrzucam drobno pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodaję obrane i pokrojone pieczarki, gdy zmiękną dodaję posiekaną kapustę. Duszę pod przykryciem ok. 20 minut.
- W razie konieczności dolewam pół szklanko wody, żeby farsz się nie przypalił. Zdejmuję z ognia, gdy farsz nieco ostygnie dodaję drobno starty ser.
- Na koniec doprawiam solą, pieprzem i majerankiem.
- Jajka łączę ze śmietaną. Dodaję proszek do pieczenia, słodzidło i łupinę. Dokładnie łączę składniki. Odstawiam na 10-15 minut, aż łupina napęcznieje, a ciasto zrobi się gęste.
- Z ciasta formuję 12 kulek (moczenie rąk przed przystąpieniem do formowania każdej bułki bardzo ułatwia zadanie), w każdej robię wgłębienie i umieszczam farsz. Zaklejam i formuję kulkę. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę w nagrzanym piekarniku, najpierw z termoobiegiem 15-20 min. w temp. 170-180°C, a następnie „góra-dół” 15-20 minut w temp. 160-170°C (trzeba obserwować, żeby bułeczki nie przypiekły się za bardzo). Smacznego!
Makro w jednym kapuśniaku:
- tłuszcz ok. 8,6 g
- białko ok. 3,5 g
- węglowodany: ok. 1,9 g
- ok. 105,9 kcal