Kategorie
Keto pieczywo Keto wytrawnie

KETO KAPUŚNIACZKI WIGILIJNE Jak upiec keto bułki wigilijne?

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g gęstej śmietany (można użyć np. kokosowej),
  • 45 g łupiny babki jajowatej,
  • 10 g mąki kokosowej,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 150 g kapusty kiszonej,
  • 150 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 50-60 g twardego sera np. cheddar bursztyn, grana padano,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 0,5 łyżeczki majeranku,
  • sól, świeżo mielony pieprz.

Uwaga!! Podczas stosowania składników zawierających babkę jajowatą bardzo ważne jest przyjmowanie dużej ilości płynów.

WYKONANIE: 

  1. Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Wrzucam drobno pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodaję obrane i pokrojone pieczarki, gdy zmiękną dodaję posiekaną kapustę. Duszę pod przykryciem ok. 20 minut.
  2. W razie konieczności dolewam pół szklanko wody, żeby farsz się nie przypalił. Zdejmuję z ognia, gdy farsz nieco ostygnie dodaję drobno starty ser.
  3. Na koniec doprawiam solą, pieprzem i majerankiem.  
  4. Jajka łączę ze śmietaną. Dodaję proszek do pieczenia, słodzidło i łupinę. Dokładnie łączę składniki. Odstawiam na 10-15 minut, aż łupina napęcznieje, a ciasto zrobi się gęste.
  5. Z ciasta formuję 12 kulek (moczenie rąk przed przystąpieniem do formowania każdej bułki bardzo ułatwia zadanie), w każdej robię wgłębienie i umieszczam farsz. Zaklejam i formuję kulkę. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piekę w nagrzanym piekarniku, najpierw z termoobiegiem 15-20 min. w temp. 170-180°C, a następnie „góra-dół” 15-20 minut w temp. 160-170°C (trzeba obserwować, żeby bułeczki nie przypiekły się za bardzo). Smacznego! 

Makro w jednym kapuśniaku: 

  • tłuszcz ok. 8,6 g
  • białko ok. 3,5 g
  • węglowodany:  ok. 1,9 g
  • ok. 105,9 kcal

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *