Korzenne keto księżyce
SKŁADNIKI:
- 6 jajek,
- 60 g rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego,
- 20 g mąki kokosowej,
- 10 g przyprawy do piernika,
- 20 g kakao,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1-2 łyżki ksylitolu,
Polewa czekoladowa:
50 g gorzkiej czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej z solidną łyżką masła, 3 łyżkami śmietanki 36% oraz łyżką tahini.
WYKONANIE:
Jajka lekko ubijam, ewentualnie dodaję słodziło. Następnie rozpuszczony tłuszcz. Na koniec mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i i piekę w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 25-30 minut. Gdy lekko przestygnie polewam polewą czekoladową i chłodzę w lodówce. Następnie za pomocą szklanki wykrawam księżyce. Wychodzi ok. 120 sztuk. Przechowuję w chłodnym miejscu. Smacznego!