Kategorie
Keto desery

KORZENNE KETO KSIĘŻYCE

Korzenne keto księżyce

SKŁADNIKI:

  • 6 jajek,
  • 60 g rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego,
  • 20 g mąki kokosowej,
  • 10 g przyprawy do piernika,
  • 20 g kakao,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1-2 łyżki ksylitolu,

Polewa czekoladowa:

50 g gorzkiej czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej z solidną łyżką masła, 3 łyżkami śmietanki 36% oraz łyżką tahini. 

WYKONANIE:

Jajka lekko ubijam, ewentualnie dodaję słodziło. Następnie rozpuszczony tłuszcz. Na koniec mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i i piekę w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 25-30 minut. Gdy lekko przestygnie polewam polewą czekoladową i chłodzę w lodówce. Następnie za pomocą szklanki wykrawam księżyce. Wychodzi ok. 120 sztuk. Przechowuję w chłodnym miejscu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *