Kategorie
Desery

CIASTKA PÓŁFRANCUSKIE

SKŁADNIKI:

  • 300g mąki pszennej,
  • 250g chłodnego masła,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 120ml kwaśnej śmietany
  • do posmarowania ciastek jedno roztrzepane białko oraz gruby cukier do posypania.

WYKONANIE:

  1. Wszystkie składniki szybko połączyć. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do zamrażalnika (choć nie jest to konieczne jeśli nam się spieszy).
  2. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Wykrawam dowolne wzory. Wierzch każdego ciastka maluję białkiem i posypuję cukrem
  3. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w nagrzanym do 190°C piekarniku przez 15-20 minut (na złoty kolor).

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *