Kategorie
Desery

BŁYSKAWICZNY PIERNIK

BŁYSKAWICZNY PIERNIK

SKŁADNIK:

  • 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa jasna),
  • 2 roztrzepane jajka,
  • 130g masła,
  • 3-4 łyżki słodzidła (u mnie ksylitol),
  • 2-3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 2 łyżki kawy zbożowej (u mnie Inka instant) opcjonalnie,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 250ml mleka (można zastąpić wodą),

oraz

  • powidła do przełożenia,
  • masło i czekolada gorzka do udekorowania (50g masła i 100g czekolady)

WYKONANIE:

Masło, słodzidło, powidła, miód, kakako, przyprawę korzenną i cynamon rozpuszczam w głębszym garnku na małym ogniu. Dokładnie mieszam. Masa nie musi być gorąca. W tym czasie nagrzewam piekarnik do temperatury 180C. Dodaję pozostałe składniki, a na końcu mąkę przesianą przez sito. Mieszam dokładnie, ale niezbyt długo. Przelewam do formy (u mnie keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok. 50 minut (sprawdzam patyczkiem czy upieczone).

Po wystudzeniu przekładam powidłami śliwkowymi i dekoruję czekoladą rozpuszczoną z masłem w gorącej kąpieli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *