
SKŁADNIKI
- 1 kg buraków,
- 1 średniej wielkości kalafior,
- dużo czosnku (kilkanaście ząbków),
- 4 l przegotowanej wody wymieszanej z 4 łyżkami soli,
- ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu, kminek opcjonalnie.
WYKONANIE
- Umyte buraki obieram ze skórki (można pominąć i zrobić ze skórką, odciąć jedynie twarde końce) i kroję w plastry. Kalafior dzielę na różyczki.
- Układam w słoikach naprzemiennie raz buraki raz kalafior, dodaję obrany i pokrojony czosnek oraz ziele angielskie, pieprz i liście laurowe (ewentualnie kminek i ulubione przyprawy). Zalewam wodą z solą. Warzywa muszą być przykryte zalewą. Zakręcam i odstawiam w ciepłe miejsce.
- Gdy tylko na powierzchni zalewy pojawi się piana (jeśli jest chłodno proces kiszenia może trwać nawet 7 dni) słoiki przestawiam w chłodne miejsce np. do lodówki na kolejne kilka dni.
- Kiszonki są gotowe już po ok. 6 dniach. Po tym czasie przechowuję w chłodnym miejscu. Buraczki kalafior dodaję do sałatek lub po prostu chrupię. Smacznego!
2 odpowiedzi na “| KISZONE BURAKI Z KALAFIOREM”
Ciekawi mnie czy można zrobić je w słoikach na zimę jak ogórki?
Zdecydowanie tak. Przechowujemy podobnie jak ogórki, w chłodnym miejscu.