SKŁADNIKI
- 1 kg buraków,
- dużo czosnku (kilkanaście ząbków),
- 2 l przegotowanej wody wymieszanej z 2 łyżkami soli,
- ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu, kminek opcjonalnie.
WYKONANIE
- Umyte buraki obieram ze skórki (można pominąć i zrobić ze skórką, odciąć jedynie twarde końce) i kroję w plastry.
- Układam w słoikach, dodaję obrany i pokrojony czosnek oraz ziele angielskie, pieprz i liście laurowe (ewentualnie kminek). Zalewam wodą z solą. Buraki muszą być przykryte zalewą. Zakręcam i odstawiam w ciepłe miejsce.
- Gdy tylko na powierzchni zalewy pojawi się piana (jeśli jest chłodno proces kiszenia może trwać nawet 7 dni) słoiki przestawiam w chłodne miejsce np. do lodówki na kolejne kilka dni.
- Buraki są gotowe po ok. 10-14 dniach. Można gotowy zakwas przelać do butelek i trzymać w lodówce lub w całości przechowywać w chłodnym miejscu. Buraczki dodaję do sałatek lub po prostu chrupię