Kategorie
Dania obiadowe Dodatki całkiem zdrowe

| KISZONE BURAKI

Jakie to dobre, smaczne i zdrowe!

 

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Umyte buraki obieram ze skórki (można pominąć i zrobić ze skórką, odciąć jedynie twarde końce) i kroję w plastry.
  2. Układam w słoikach, dodaję obrany i pokrojony czosnek oraz ziele angielskie, pieprz i liście laurowe (ewentualnie kminek). Zalewam wodą z solą. Buraki muszą być przykryte zalewą. Zakręcam i odstawiam w ciepłe miejsce.
  3. Gdy tylko na powierzchni zalewy pojawi się piana (jeśli jest chłodno proces kiszenia może trwać nawet 7 dni) słoiki przestawiam w chłodne miejsce np. do lodówki na kolejne kilka dni.
  4. Buraki są gotowe po ok. 10-14 dniach. Można gotowy zakwas przelać do butelek i trzymać w lodówce lub w całości przechowywać w chłodnym miejscu. Buraczki dodaję do sałatek lub po prostu chrupię 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *