SKŁADNIKI
- 550 g mąki* (oraz dodatkowo do podsypania),
- 100 g miodu,
- 150 g gęstej śmietany (może być jogurt lub śmietanka/krem kokosowy),
- 150 g roztopionego, ostudzonego masła (może być klarowane, może być także smalec lub olej kokosowy),
- 100 g cukru/słodziku (erytrol lub ksylitol),
- 1 jajko (można pominąć),
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2-3 łyżki kakao,
- 50 g przyprawy do pierników (bądź połączenie mielonych przypraw: cynamon, goździki, imbir, anyż, gałka muszkatołowa),
- szczypta soli.
*u mnie mąka żytnia, gryczana lub orkiszowa (w różnych proporcjach, ale z przewagą żytniej jasnej).
** podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Wszystkie składniki wyrabiam na jednolitą masę. Jeśli mam czas ciasto chłodzę w lodówce co najmniej 2 godziny, wtedy jest łatwiejsze w „obróbce”. Jeśli spieszę się, od razu wałkuję na delikatnie podsypanym mąką blacie (uprzedzam, że wtedy może być bardziej niespójne podczas wałkowania). Najlepiej na grubość 0,5-0,7cm. Wycinam foremkami różne kształty.
- Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie piekę 10-12 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku (wystarczy, żeby były lekko rumiane, wtedy będą bardziej miękkie).
- Po wystudzeniu dekoruję polewą czekoladową bądź lukrem.
Przepis na lukier: energicznie mieszam cukier puder i sok z cytryny w ilości takiej, żeby uzyskać żądaną konsystencję, lukier musi być bardzo gęsty (ewentualnie kombinuję dodając odrobinę soku, wody lub cukru).
Przepis na polewę czekoladową: po 70 g gorzkiej i 70 g mlecznej czekolady (proporcje dowolne), 1,5 łyżki masła umieszczam w miseczce nad garnkiem z wrzątkiem (cały czas na małym ogniu). Mieszam delikatnie do uzyskania gładkiej polewy.