SKŁADNIKI
- 250 ml mleka roślinnego (u mnie najczęściej kokosowe, można rozcieńczyć wodą)*,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka anyżu mielonego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- kawałek startego imbiru (1cm, ok. 1 łyżeczki),
- odrobina oleju kokosowego lub masła klarowanego,
- świeżo zmielony pieprz,
- szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie),
- szczypta soli.
*polecam spróbować także z mlekiem kozim, ostatnio robiłam po delikatnym rozcieńczeniu. Smakuje naprawdę wybornie 🙂
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- W garnuszku rozpuszczam tłuszcz dodaję kurkumę, cynamon, anyż, starty imbir i pieprz.
- Lekko podgrzewam. Dodaję mleko. Podgrzewam (ale nie gotuję). Na koniec mocno podgrzane mleko blenduję, doprawiam pieprzem.
- Przed podaniem posypuję cynamonem. To jest pyszne! <3