SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki ugotowanej soi,
- 1 nieduża cukinia,
- 1 łyżeczka skórki z cytryny,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- solidna garść natki pietruszki,
- odrobina masła klarowanego bądź innego tłuszczu do smażenia,
- sól, pieprz świeżo mielony,
- mielona ostra papryka.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Cukinię kroję w plastry i lekko solę z obu stron. Odstawiam na kilkanaście minut.
- Po tym czasie delikatnie obsmażam z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
- Cukinię blenduję z soją. Na koniec dodaję czosnek, sok i skórkę z cytryny oraz natkę pietruszki.
- Doprawiam do smaku solą, papryką i pieprzem. Odstawiam do lodówki.
- Najlepiej smakuję następnego dnia.