SKŁADNIKI
- 250 g tłustego twarogu*,
- 3 jajka*,
- 40-50 g mąki łubinowej,
- 20 g suchego maku (niemielonego),
- 1 łyżka miękkiego masła,
- opcjonalnie 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli.
*najlepiej w temperaturze pokojowej.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych przepisów na keto bułki i bochenki znajdziesz w pakiecie:
WYKONANIE
- Wszystkie składniki umieszczam w misce i miksuję do połączenia.
- Masę przekładam do naczynia (ok. 15 x 25 cm) wyłożonego papierem do pieczenia.
- Piekę w nagrzanym piekarniku, najpierw z termoobiegiem 15-20 min. w temp. 170-180°C. Następnie „góra-dół” 15-20 minut w temp. 160-170°C (najlepiej obserwować i sprawdzić patyczkiem).
- Studzę na kratce. Kroję po całkowitym ostudzeniu.
MAKROSKŁADNIKI w całości / w jednej kromce (15):
- białko 83 / 5,5 g
- tłuszcz 66 / 4,4 g
- węglowodany 16 / 1 g
- kalorie 1020 / 68 kcal.