SKŁADNIKI
- 125 g mozzarelli (1 kulka),
- 25 g mąki migdałowej,
- 30 g rozpuszczonego masła plus do posmarowania formy i oponek,
- 10 g mąki bambusowej (błonnik) w drugiej wersji 10 g łuski babki jajowatej,
- 2-3 łyżki kefiru,
- szczypta sody,
- szczypta drożdży instant,
- 1-2 łyżki erytrolu,
- 1 jajko,
- wanilia / aromat.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Do miski wbijam jajko, dodaję porwaną mozzarellę, kefir i rozpuszczone masło. Blenduję do całkowitego połączenia.
- Następnie dodaję pozostałe składniki i łączę. Całość odstawiam na kilkanaście minut.
- Formę na donaty dokładnie natłuszczam rozpuszczonym masłem (same wgłębienia). Następnie wypełniam ciastem. Wierzch oponek również smaruję masłem.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę góra-dół w temp. 160°C przez ok. 30 minut.
- Po upieczeniu posypuję słodzikiem w pudrze lub dekoruję keto lukrem.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (7):
- białko 37 / 5,3 g,
- tłuszcz 66 / 9,4 g,
- węglowodany 5 / 0,7 g,
- kalorie 777 / 111 kcal.