SKŁADNIKI
- 150 g mielonych migdałów / mąki migdałowej,
- 50 g płatków migdałowych,
- 1-1,5 łyżki nasion chia*,
- 3-4 łyżki erytrolu,
- aromat migdałowy,
- 1 płaska łyżeczka kakao,
- 100-120 ml mocnego gorącego espresso,
- 2 łyżki masła lub oleju kokosowego,
- 1 łyżka masła orzechowego lub gęstego tahini,
- do obtoczenia mąka migdałowa i/lub kakao.
*możemy zastąpić nasionami słodkiej bazylii, które szybko pęcznieją i w krótkim czasie zagęszczają masę.
** podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Do głębszej miski przelewam gorącą kawę. Dodaję tłuszcz, zmielone migdały, masło orzechowe lub tahini, płatki migdałowe, nasiona chia, słodzik, aromat i kakao. Dokładnie łączę i odstawiam na kilkanaście minut (mieszam co jakiś czas). Masa musi być zwarta (jeśli jest taka konieczność dodaję jeszcze łyżkę mielonych migdałów).
- Następnie za pomocą łyżki nabieram porcję masy układam na talerzu z wysypaną mąką lub kakao i obtaczam nadając kulisty kształt.
Makroskładniki w całości / w jednej kulce (14 sztuk):
- białko 54 / 3,9 g,
- tłuszcz 154 / 11 g,
- węglowodany 19 / 1,4 g,
- kalorie 1703 / 122 kcal.