SKŁADNIKI
- 2 kalarepy,
- pół cukinii (ok. 150 g),
- kawałek pora,
- 1,5 główki czosnku (ok. 15 ząbków),
- pół szklanki śmietany 18%,
- 100 g sera cheddar,
- 2-3 łyżki smalcu lub masła klarowanego,
- pół litra rosołu lub wywaru z kości,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- garść natki pietruszki,
- sól, pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w ebooku:
WYKONANIE
- W głębokim garnku podgrzewam tłuszcz. Dodaję obraną, pokrojoną kalarepę, plastry pora, kawałki cukinii i posiekany czosnek. Smażę i mieszam przez kilka minut.
- Następnie dodaję gorący rosół. Doprowadzam do zagotowania. Zmniejszam ogień. Przykrywam i gotuję przez kilkanaście minut.
- Dodaję straty ser i śmietanę. Całość podgrzewam. Na koniec blenduję do całkowitego wygładzenia. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posypuję natką pietruszki.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (4):
- białko 66 / 16,5 g,
- tłuszcz 95 / 23,8 g,
- węglowodany 48 / 12 g,
- kalorie 1320 / 330 kcal.