SKŁADNIKI
- 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie),
- 1 białko,
- 30 g mąki migdałowej,
- 60 g startego na drobnych oczkach sera cheddar lub grana padano,
- szczypta soli,
- 1 łyżka smalcu.
* Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK.
Więcej prostych przepisów na keto bułki i bochenki znajdziesz w pakiecie:
WYKONANIE
- Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję żółtka. Ubijam chwilę.
- Następnie ser i mąkę, delikatnie łączę. .
- Masę przelewam na rozgrzaną patelnię, na której jest już rozpuszczony smalec. Przykrywam tak, żeby została niewielka szczelina.
- Gdy ciasto zacznie zastygać odwracam na drugą stronę. Smażę na bardzo małym ogniu. Po kilku minutach odwracam na drugą stronę i kontynuuję smażenie pod przykryciem.
Makroskładniki w samym cieście bez dodatków:
- Białko 31 g,
- Tłuszcz 37 g,
- Węglowodany 2 g,
- Kalorie 473 kcal.