SKŁADNIKI
- 70 g masła lub oleju kokosowego,
- 70 g miąższu kokosowego,
- 350 g twarogu sernikowego lub gęstej śmietanki kokosowej,
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 100 ml wody,
- 80 g drobnych wiórków kokosowych,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- wanilia lub aromat śmietankowy,
- opcjonalnie odrobina soku z cytryny.
POLEWA
- ok. 60 g gorzkiej czekolady,
- 20 g masła,
- 20 g śmietanki 36% lub kokosowej,
- szczypta soli.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Masło i miąższ kokosowy rozpuszczam na niewielkim ogniu. Dodaję do twarogu i mieszam. Następnie sypkie składniki, wanilię lub aromat śmietankowy. Na koniec rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę. Mieszam dokładnie i przekładam do tortownicy (20 cm). Wstawiam do lodówki lub zamrażalnika.
- W garnku z wrzątkiem umieszczam miskę ze składnikami na polewę rozpuszczam i mieszam do połączenia.
- Polewę przekładam na tężejącą masę sernikową i chłodzę jeszcze przez kilkanaście minut do całkowitego zastygnięcia.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (16):
- białko 54 / 3,4 g,
- tłuszcz 185 / 11,7 g,
- węglowodany 28 / 1,8 g,
- energia 2017 / 126 kcal.