SKŁADNIKI
- 100 g twarogu półtłustego,
- 200 g mascarpone,
- 50 g tłustej śmietany/śmietanki*,
- garść liści mięty,
- sok z połowy cytryny,
- 1-2 łyżki erytrolu,
- dwie kostki gorzkiej czekolady
*jeśli chcemy, żeby deser był nieco lżejszy możemy użyć śmietany 18% (albo zastąpić gęstym jogurtem).
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Wszystkie składniki blenduję do uzyskania jednolitej masy. Przekładam do naczynia i chłodzę.
- Po 1,5-2 godziny lody mają kremową konsystencję. Podaję ze startą czekoladą.
MAKROSKŁADNIKI w całości / w jednej porcji (3):
- białko 28 / 9,3 g,
- tłuszcz 114 / 38 g,
- węglowodany 19 / 6,3 g,
- kalorie 1221 / 407 kcal.