Forma tortownica o średnicy 22 cm.
SKŁADNIKI
Ciasto
- 60 g masła orzechowego,
- 50 g masła,
- 10 g mąki kokosowej,
- 40 g wiórków kokosowych,
- 40 g mąki migdałowej,
- 10 g erytrolu,
- szczypta soli.
Masa
- 500 g twarogu sernikowego,
- 50 g tahini,
- 20 g masła orzechowego,
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 120 ml wody,
- 20 g erytrolu,
- opcjonalnie sok z cytryny,
- 2 łyżki kwaśnej konfitury bez cukru.
Do dekoracji
- garść posiekanych orzechy,
- kawałek gorzkiej czekolady.
WYKONANIE
- Wszystkie składniki na ciasto łączę do uzyskania jednolitej masy i odkładam do zamrażalnika.
- W tym czasie miksuję twaróg, tahini, masło orzechowe oraz słodzik. Na koniec dodaję rozpuszczoną ostudzoną żelatynę. Odstawiam do lodówki na 5-10 minut.
- Następnie schłodzone ciasto wyjmuję z zamrażalnika i dzielę na dwie części.
- Jedną ścieram na tarce na dużych oczkach wypełniając dno tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia). Przykrywam konfiturą.
- Następnie przekładam już zastygającą masę twarogową.
- Wierzch posypuję resztą startego ciasta, posiekanymi orzechami i czekoladą.
- Wstawiam do lodówki do całkowitego zastygnięcia (na ok. godzinę).
Makroskładniki w całości / w jednym kawałku (16):
- Białko 90 / 5,6 g,
- Tłuszcz 272 / 17 g,
- Węglowodany 36 / 2,3 g,
- Kalorie 3015 / 188,4 kcal.