Znakomita baza do ciast z owocami. Bardzo polecam! Ciasto sprawdzi się także do muffinek.
SKŁADNIKI
- 170 g jogurtu naturalnego*,
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)*,
- 20 g rozpuszczonego i ostudzonego masła / oleju kokosowego,
- 20-30 g erytrolu,
- 40-50 g mąki kokosowej**,
- 10 g waniliowego / śmietankowego budyniu w proszku,
- 20 g drobnych wiórków kokosowych,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- skórka z limonki lub cytryny,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- szczypta soli,
- wanilia lub aromat śmietankowy,
- 150 g malin lub innych owoców,
- erytrol w pudrze do posypania ciasta.
*w temperaturze pokojowej
**ilość mąki zależy od gęstości jogurtu
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę.
- W drugiej misce miksuję pozostałe składniki. Dodaję pianę i delikatnie łączę.
- Ciasto przekładam do formy (u mnie tortownica 20 cm). Układam owoce lekko zanurzając w cieście.
- Piekę w nagrzanym piekarniku przez ok. 30-35 minut w temp. 170°C (do suchego patyczka).
- Ostudzone posypuję słodzikiem w pudrze.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (16):
- Białko 36 / 2,3 g,
- Tłuszcz 71 / 4,4 g,
- Węglowodany 27 / 1,7 g,
- Kalorie 907 / 57 kcal.
2 odpowiedzi na “JOGURTOWE CIASTO Z OWOCAMI JAK U BABCI ”
Dzień dobry, czym mogę zastąpić budyń, mam cukrzycę typu I ?
Dzień dobry, można zwiększyć ilość mąki kokosowej.