SKŁADNIKI
- ok. 600 g mięsa mielonego (np. szynka wieprzowa),
- 2 łyżki smalcu gęsiego,
- 1 por (jasna część),
- 1-2 ząbki czosnku,
- garść natki pietruszki,
- ok. 200 ml gorącego rosołu,
- 3-4 łyżki śmietany 18%,
- 2 łyżki chrzanu z dobrym składem,
- opcjonalnie 1 łyżka masła,
- ćwierć łyżeczki ostrej papryki,
- pół łyżeczki lub więcej soli, świeżo mielony pieprz.
Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK.
Więcej prostych keto przepisów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Mięso mielone łączę z czosnkiem, solą, pieprzem i papryką. Lepię kulki średniej wielkości.
- Na patelni podgrzewam tłuszcz. Dodaję pokrojony por. Następnie wcześniej przygotowane mięso. Mieszam, żeby zrumienić z każdej strony. Dodaję gorący rosół. Doprowadzam do zagotowania. Zmniejszam ogień, przykrywam i duszę kilkanaście minut.
- W misce mieszam śmietanę, chrzan i wywar z patelni. Przelewam do pozostałego na patelni mięsa i mieszam dokładnie. Na koniec dodaję ewentualnie 1 łyżkę masła. Posypuję natką pietruszki, świeżo mielonym pieprzem.
- Podaję z brokułem ugotowanym al dente, bez dodatków również smakują obłędnie.
Makroskładniki w całości:
- Białko 133 g,
- Tłuszcz 97 g,
- Węglowodany 14 g,
- Kalorie 1448 kcal.