SKŁADNIKI
- ok. 650 g serc z kurczaka,
- ćwierć selera korzeniowego (ok. 120 g),
- kawałek pietruszki,
- kawałek marchewki,
- nieduża cebula,
- ok. 150 g passaty pomidorowej,
- 2-3 łyżki smalcu gęsiego,
- 1-2 łyżki masła,
- ok. 350 ml gorącego rosołu,
- liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, ostra papryka,
- sól, pieprz.
Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK.
Piękne solidne deski kuchenne kupisz w Tavola (kliknij i zobacz).
WYKONANIE
- Na patelni podgrzewam smalec. Dodaję pokrojoną cebulę smażę przez kilka chwil.
- Następnie starty seler, marchew i pietruszkę. Smażę i mieszam.
- Serca kroję w talarki/plastry. Dodaję do warzyw i cały czas smażę. Gdy tylko serca stracą różowy kolor dodaję gorący rosół oraz ziele angielskie i liść laurowy.
- Doprowadzam do zagotowania. Zmniejsza ogień, przykrywam i duszę, aż serca zmiękną (ok. 20 minut). Po tym czasie dodaję przecier/passatę pomidorową. Doprowadzam do zagotowania i jeszcze przez kilka chwil gotuję na niewielkim ogniu.
- Dodaję przyprawy, mieszam i gotowe!
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (4):
- Białko 118 / 29,5 g,
- Tłuszcz 109 / 27,3 g,
- Węglowodany 23 / 5,8 g,
- Kalorie 1592 / 398 kcal.