SKŁADNIKI
- 60 g sera cheddar,
- 60 g jogurtu naturalnego lub śmietany 18%,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oliwy z oliwek plus ewentualnie do posmarowania,
- 15 g łupiny babki jajowatej,
- 20 g mąki łubinowej,
- ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia,
- ćwierć łyżeczki soli.
Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK.
Piękne solidne deski kuchenne kupisz w Tavola (kliknij i zobacz).
WYKONANIE
- Zaczynam od zblendowania sera, oliwy, jogurtu i jajka do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaję suche składniki i łączę. Odstawiam na ok. 10 minut.
- Po tym czasie ciasto dzielę na 2 porcje kulki. Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dłonie smaruję oliwą lub moczę w wodzie i rozcieram ciasto do uzyskania okrągłego i płaskiego placka (grubość według uznania).
- Piekę w nagrzanym piekarniku przez ok. 12-15 minut w temp. 160ºC (najlepiej obserwować ciasto ma być lekko zrumienione, im dłużej pieczemy tym ciasto będzie bardziej łamliwe).
Makroskładniki w całości:
- Białko 35 g
- Tłuszcz 45 g
- Węglowodany 6,6 g
- Kalorie 600 kcal.