SKŁADNIKI
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 2 surowe jajka,
- solidna garść szczypiorku,
- 4-5 pieczarek,
- ok. 150 g sera feta,
- 1-1,5 łyżki mąki łubinowej,
- 1 łyżka babki jajowatej,
- opcjonalnie 3-4 łyżki drobno startego sera cheddar,
- ostra papryka,
- pół łyżeczki lub więcej soli,
- dużo świeżo mielonego pieprzu.
- tłuszcz do smażenia (np. smalec gęsi).
Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK.
Piękne solidne deski kuchenne kupisz w Tavola (kliknij i zobacz).
WYKONANIE
- Ugotowane jajka oraz surowe pieczarki ścieram na tarce na dużych oczkach. Dodaję pokruszoną fetę, szczypiorek, surowe jajka, mąkę, babkę jajowatą oraz przyprawy. Ewentualnie starty ser cheddar, który dodatkowo wzbogaci smak placuszków.
- Wszystkie składniki dokładnie łączę.
- Z masy formuję kulki, które spłaszczam i smażę na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Ciasto można nakładać także łyżką. Patelnię lekko natłuszczam przed każdą partią placków
MAKROSKŁADNIKI w całości:
- Białko 88 g
- Tłuszcz 104 g
- Węglowodany 10 g
- Kalorie 1342 kcal